Luchtlanding Driel I / Koen Engelen

Dansen heeft voor mij niet per se te maken met vrijheid, voor mij is dansen de definitie van vrijheid. Als ik beweeg op muziek of zonder muziek kan ik pas echt laten zien wie ik ben. Ik doe het waar, wanneer en hoe ik het zelf wil. Veel vrijer dan dat kan ik mezelf niet voorstellen.”

Koen Engelen

Op 17 september zijn de eerste luchtlandingen bij Ede en Wolfheze om Arnhem te bevrijden. Vanwege het slechte weer worden de volgende luchlandingen vaak uitgesteld. Pas op 21 september 1944 gaan ruim 1500 Poolse parachutisten op weg naar het oorlogsgebied. Omdat het Noordelijke gebied weer in Duitse handen is moet er gekozen worden voor een nieuwe landingsplaats. Deze plek wordt Driel, een klein plaatsje aan de Zuidoever van de Rijn, ten zuiden van Oosterbeek.